Fördelar med att ha grön energi på taket

Det finns beräkningar för när solen kommer att slockna men då det rör sig om så ofattligt många miljoner år så anses solens energi vara grön och förnybar. Numera så finns det solcellslösningar även för våra breddgrader och du kan ha mycket att tjäna på den här typen av installation på ditt tak. Framtidens lösning för ren energi är verklighet så låt oss kika lite på några av de viktigaste fördelarna med denna teknik.

Du får miljövänlig energi

Om du väljer att installera solceller på ditt tak så kan du verkligen vara stolt över detta. En av de främsta fördelarna med solcellerna på taket är att de påverkar miljön minimalt. Det finns beräkningar som gör gällande att vi har cirka 4,5 miljarder år kvar tills solen slocknar. Därmed kan vi verkligen se solens energi som ett alternativ till källor som innebär produktion av växthusgaser och förorenad luft.

Du kan använda solens till allt!

Med solens energi kan du värma vatten, tända lampor och driva all elektronik som finns i ditt hem. Det går ju att samla upp energi och spara i batterilösning under riktigt soliga dagar så att du har för de molniga dagarna. I kombination med annan elförsörjning kan du känna dig lugn och trygg i att det alltid finns el i ditt hem. Även då det blir strömavbrott i det vanliga nätet!

Minska dina energiutgifter

När du har solceller på taket kan det minska dina månadskostnader för el markant. Det kostar en del att installera men därefter så är ju elen du får via taket gratis. Om solen skiner så får du ström och värme för vatten.

Dessutom är det numera enkelt att sälja överskottsel tillbaka till elnätet. Det finns gott om svenska elföretag som är villiga att köpa den här typen av el från sina kunder. Detta kan vara något som drar ner på din elräkning eller som blir en extra inkomst för ditt hushåll.

Fastighetens värde ökar

Det har visat sig att hem med solceller ökar sitt marknadsvärde. Köpare är intresserade av bostäder som är energieffektiva. Precis som att en gästlägenhet kan dra in pengar till hushållsekonomin så kan ju solcellerna ses som en extra inkomst. Solcellerna ses som en mycket attraktiv funktion som det kan vara värt att betala lite mer för.

Minska ditt beroende av elnätet

När du inte längre är lika beroende av elnätet så kan det kännas säkert. Om strömmen går så har du backup. Detta såvida detta inte sker under mörkaste vintern då det kanske blir lite svårt att täcka för samma förbruk enbart med solceller på taket.

Solcellssystem kräver inte mycket underhåll

Idag är det känt att bra solcellssystem inte kräver stort underhåll. De håller länge och du kan få ut upp mot 25-30 år med det system som du installerar idag. Därmed kan vi verkligen säga att det rör sig om en långsiktig investering.

Gott samvete

Vi har redan varit inne på det men det kan vara väl värt att ta upp detta igen för att avsluta denna artikel om fördelar med grön energi på ditt tak. Att känna att du är med och gör något för vår miljö och klimat är verkligen inte en liten sak. Kanske kan din insats få andra som bor i din närhet nyfikna så pass att de går och gör samma sak!